maanantai 3. syyskuuta 2012

1+2290 tarinaa Tour de Helsingistä


Moninkertainen Tour de France -etappivoittaja oli ykkönen myös Tour de Helsingissä! Ilmoittautuneita yli 2500! Matkaan lähti ennätykselliset 2291 pyöräilijää! 

Itselläni olivat sunnuntaiaamuna superlatiivit ja motivaatio vähän hakusessa. Mitä varten minä olinkaan osallistumassa tämänvuotiseen kuntoajoon? Mihin porukkaan lähtisin ja millaista ajoa tavoittelisin? Aamulla pyöräilykamppeita pukiessani tuntui samalta kuin tavalliselle porukkalenkille lähtiessä.

Olin juuri kipuamassa pyörän selkään, kun YLEn aamu-tv:n toimittaja soitti. Tekevät jutun Tour de Helsingistä ja kaipaavat jonkun kuskaamaan GoPro-kameraa, jotta saavat ajokuvaa.


VehmaanNummen ottamassa kuvassa näkyy myös GoPro-kamera.


Siinähän sitä olisi tehtävä ja henkinen kiintopiste tälle ajolle. Vähän tuli kiire, kun olin ajoittanut lähtöni niin, että ehdin juuri mukavasti lähtösuoralle. Velodromin parkkipaikallla tehtiin kuitenkin parin kysymyksen minihaastattelu ja laitettiin kamera tankoon.

Saattoajo oli typerryttävän hidasta, ja vapaa vauhti Leppävaaran jälkeen tarjosi aikamoisen herätyksen. Kahdenkympin jälkeen jo tuollainen 40-50 km/h loiviin ylämäkiin oli tiukka muutos.

Kun Turuntiellä oli vasta viikon vanha asfaltti, joka oli edellisen illan rankkasateen jäljiltä märkä, tiesi jo etukäteen odottaa ääniä. Paukahdus, huutoa, kolinaa. Jorvin sairaalan kohdalla oli itsellänikin pystyssä pysymistä, kun piti väistää kaatujia yhdessä muun joukon kanssa.

Puseroon hiipi uudestaan ihmetys mitä minä täällä oikeastaan teen. Onneksi vauhtia riitti, niin että piti keskittyä kampien pyörittämiseen.

Bembölen ja Kunnarlan läpi pysyttelin pääjoukossa, mutta Velskolan mäissä ei enää löytynyt tarpeeksi potkua, vaan jäimme pienen porukan kanssa ajamaan kärjen ja 4h-ryhmän väliin. 

Lopentielle asti pysyttelimme pääjoukon tuntumassa. Harmi kyllä yhteistä vetotyötä ei syntynyt. Yritimme telaketjuakin, mutta venäläisten ja virolaisten kanssa ei kommunikaatio toiminut. Niinpä neljän tunnin ryhmä ajoi meidät kiinni. Siinä olikin mukava ajaa, ja paukkuja riitti osallistua myös vetämiseen. 

Vähän ennen Palmenin kauppaa GoPron jalusta murtui. Jälkeenpäin kuulin, että jossain tuotantoerässä oleva muovi ei kestä pitkäaikaista tärinää. Ensin päätin jatkaa tässä ryhmässä maaliin päästäkseni alle neljän tunnin. Matkanteko oli niin helppoa, että mielessä siinteli ajatus lähteä Kuninkaanmäessä irti. En sitten kuitenkaan voinut jättää kameraa tiellekään. Pakko oli siis kääntyä takaisin.

Onneksi eräs katsoja oli poiminut härpäkkeen talteen, joten saatoin ottaa sen taskuuni ja ajaa pikkuryhmässä perille. Velodromilla ojensin kameran takaisin kuvaajalle, joka huomasi jotain puuttuvan – kotelo oli auennut ja kameran muistikortti puuttui. Se oli siis lähtenyt pudotessa kamerasta. Kaiken sen vaivan jälkeen! 

Kävin vielä myöhemmin iltapäivällä etsimässä ja myös löytämässä kortin. Se tosin oli niin moneen kertaan yliajettu, etten saanut sitä työpöydälle eikä sitä tunnistaneet edes pelastusohjelmat.

Siitä huolimatta aamutelkkarissa on keskiviikkona tai torstaina juttua Tour de Helsingistä. 

Tulokset ChampionChipin sivuilla > 2012 > Tour de Helsinki
Kuvia: 
  • dj78 (Kuninkaanmäki)
  • Jari Birling (lähtö, Porintie, Karhunkorpi, Nikkilä)
  • k3ntFIN (Svartböle ennen Palmenin kauppaa) Lisäys 9.9.2012
  • valopasin (lähtö, Velskola, Paippinen, Viikki, Koskelantie)
  • Vehmaan Nummi (Lepsämä)(linkki päivitetty)


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko tuo aamutvpätkä areenassa? En ainakaan löytänyt.

Esko Lius kirjoitti...

Toimittaja lupasi laittaa etukäteen tekstarin, mutta ei ole kuulunut. Ei kai sitten ole vielä ehtinyt editoimaan pätkää.

Laitan tänne infon, kun tiedän tarkemmin.