sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Käytä kansainvälisiä käsimerkkejä

Käsimerkin ja varoitushuudon paikka.
Metsäkyläntiellä Vantaalla asfaltti on ruvella monin paikoin ja monin tavoin. On kuoppia ja muhkuroita, on reikiä päällysteen pintakerroksessa ja pitkittäisrailoja. Sama juttu Raalantiellä.

Päivän porukkalenkillä oli myös monenlaisia ohitettavia ja muita varottavia.

Kansainväliset käsimerkit, joihin ei siis kuulu keskisormi, ovat hyvä tapa varoittaa vaarasta. Pientä variaatioita merkeissä on maasta ja jopa pyöräporukasta riippuen, mutta perusperiaatteet löytyvät Polkupyöräwikistä.

Käsimerkit voivat itsekin muodostua ongelmaksi.

Jos tieosuudella on erityisen paljon kuoppia tai pitkittäisrailoa, muuttuu ajo levottomaksi heilumiseksi, jos joka ikinen kuoppa merkataan.

Hankalilla osuuksilla on parempi kajauttaa kovaan ääneen esimerkiksi "Railoja ja kuoppia seuraavalla pätkällä. Ajakaa varovasti, kaikkia kuoppia ei pysty näyttämään!"

Monet seurat ja kokeneemmat lenkkeilijät eivät normikuoppia osoittele ollenkaan, vaan kiertävät ne puolen metrin etäisyydeltä, linjaa hyvissä ajoin muuttaen. Näin takana olevat seuratessaan tulevat automaattisesti väistäneeksi montut.

Mitä isompi ja vieraampi porukka ja mitä vähemmän ajokokemusta ryhmässä, sitä tärkeämpiä käsimerkit ovat. Esimerkiksi tämänpäiväisessä 32-ryhmässä olisi voinut olla hyvä sopia jo lähtiessä vähennetystä merkkauksesta ainakin yllä mainituille tienpätkille.

Ei kommentteja: