sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Maanteiden tuomarit

Läheltä piti, todella läheltä.

Helsingin Polkupyöräilijöiden kuntolenkillä saa tavallisesti keskittyä pyöräilyyn. Tänään ryhmämme ohitti kuitenkin poikkeuksellisen moni vittumainen autoilija.

Nämä tee-se-itse-tuomarit järjestivät henkilökohtaisia ”mielenilmauksia”, joissa mieltä osoitetaan ajamalla reipasta maantienopeutta mahdollisimman läheltä pyöräilijöitä. Tarkoitus on kai horjauttaa nämä ajolinjaltaan tai peräti kaataa osumatta kuitenkaan itse.

Helsingissä viime kuussa autoilija tappoi pyöräilijän ajamalla päälle. Sen jälkeen osa autoilijoista on ottanut kevyen liikenteen huomioon korostetun kohteliaasti. Kiitos siitä! Voitte olla varmoja, että joustavaa asennettanne arvostetaan.

Osa kuitenkin ajaa risteyksiin välittämättä kärkikolmiosta tai kääntyjän väistämisvelvollisuudesta. Välillä kännykkä korvalla, välillä muuten vain pelkkiä ajoratoja katsellen. Jokseenkin joka päivä pääsisin sairaalaan, jos pitäisin etuajo-oikeudestani kiinni.

Niin autoilijat kuin pyöräilijät kuin jalankulkijatkin tulkitsevat sääntöjä välillä omaksi edukseen. Suurin ongelma on kuitenkin epäsuhta loukkaantumisriskin osalta.

Tämän päivän pahin tilanne sattui Riipiläntiellä Vantaalla. Iso pakettiauto tuli vauhdilla takaa ja ohitti niin läheltä kuin pystyi. Kun se lisäksi veti isoa peräkärryä kurvatessaan keskeltä kaistan reunaan, peräkärryn lokasuojan ja etummaisen pyöräilijän väliin ei jäänyt kahtakymmentä senttiä.

Iso ja kovaa kulkeva yhdistelmä sai aikaan ilmavirran, joka olisi voinut heilauttaa pyöräilijät kumoon. Varsinkin ensimmäisenä ajanut järkyttyi melko lailla.

Onneksi saimme bongattua rekisterinumeron, ja poliisi pääsee haastattelemaan osallisia. Harmi, että nauhoittava action-kamerani akku oli jo ehtinyt sammumaan.

Ei kommentteja: