maanantai 12. lokakuuta 2015

Puertosta Mascaan

Puerto de la Cruzin hotellin parvekkeen edessä Atlantin aallot lyövät rantaan. Bianchi on huollettu ja kuski treenannut muutaman kuukauden sitä varten, että jaksaa kohdata väistämättömän: kaikki tiet Puertosta vievät ylämäkeen.

Tämä ensimmäinen lenkkini Teneriffalla suuntautui Mascaan. Se tunnetaan paitsi kauneudestaan, myös haastavasta tiestä, jossa jyrkkyyttä ja neulansilmiä riittää. Monet ammattilaistallit käyvät treenaamassa mäkikuntoaan nimenomaan sillä tiellä.

Ylämäen laki? not!
Valitsin reitin ulos Puertosta vähän pöhkösti. Loro Parkin luota ylös suuntaava tie on turhan jyrkkä heti retken alkajaisiksi – en suosittele kuin mäkikauriille. Sen jälkeen on helpompaa viidentoista kilometrin tolpalle Santo Domingossa.

Santo Domingosta käännyin lounaaseen tielle FT-366/TF-82. Tällä reitillä on muuten osa moottoriliikennetietä, jolla pyöräily on kielletty.

Tällä 25 kilometrin nousupätkällä satoi vettä. Märkään renkaaseen tarttuu helposti kaikenlaista. Nyt siihen pureutui puolen sentin mittainen lasisäilä ja puhkoi sisäkumin.

Santo Domingosta on melko yhtenäistä ylämäkeä 25 kilometriä. Onneksi on tullut treenattua, sillä nousut nostavat sykettä varsinkin painavalla kuskilla. Kun kuitenkin anaerobisen kynnys on hivuttautunut vähän ylemmäs kuin alkukesästä,


Santiago del Teidestä Mascaan on pari kilometriä viisitoistaprosenttista nousua. Sellaiseen Bianchin 34-28 välitykset ovat auttamatta liian pitkät. Kadenssi putosi alle viidenkymmenen, ja lähellä oli ettei tarvinnut ruveta taluttamaan.

Keskinopeus tuolle pätkälle oli huikea 8 km/h.

Mascan tie ovat kapea ja mutkat jyrkkiä. Päällyste on erittäin hyvä molemmin puolin laaksoa. Tässä on syytä olla varovainen ja ajaa hitaasti, etteivät mutkat mene pitkiksi.

Mascan laaksoon eivät sadepilvet juuri osu. Nytkin oli mukava lämmitellä ja paistatella päivää ravintolan terassilla autolla paikalle ajaneiden ystävien kanssa.


Mascasta lähdettäessä oli taas hiukan kiivettävää. Vaikka jyrkkyyttä ei ollut kuin jo tutuksi tullut 15 prosenttia, sattui pahimpiin pätkiin vastatuuli. Tämä kaikkein hankalin osuus oli onneksi melko lyhyt.

Pian koittikin kahdentoista kilometrin lasku. Neljänkympin keskinopeus Carratera-vuorelta Buenavistaan tuntui ylämäkimatelun jälkeen hurjastelulta. Suuri osa matkaa on kaksikaistaista tietä, ja siinä pystyy ajamaan aika rennosti.

Vuoret jäivät taa Buenavistassa. Sieltä TF5:ttä pitkin Puertoon on kyllä mäkistä, mutta reitti sopisi vaikka peruslenkkien tekemiseen joka aamu.

Huomenna maanantaina Teidelle seuramatkabussilla, ja ehkä tiistaina samaan paikkaan fillarilla. Täytyy käydä scouttaamassa mikä on fiksuin väylä ulos kaupungista. Tämä taitaa olla paras ohje: http://www.tenerife-training.net/Tenerife-News-Cycling-Blog/best-way-to-get-out-of-puerto-de-la-cruz/

Reitti: Puerto-Masca, https://connect.garmin.com/modern/activity/925240420

Ei kommentteja: