lauantai 30. tammikuuta 2016

Kun polkee paikallaan, pääsee eteenpäin

Ystäväni päätti hankkia harjoitusvastuksen. Eilen hän kyseli neuvoa, kun isossa urheilukaupassa oli tarjouksessa kuudenkympin BITS Spinner. Hän mietiskeli mahtaako luvattu vastusteho (650W/10s, 550W/minuutti) riittää.

Tunnustan sen nyt heti, piilottamatta blogitekstin loppuun. Minulla ei ole avorullissa eikä trainerissa tehonsäätöä eikä mitään tehomittaria.

Harjoitusvastuksen sijaan poljen sisätreenit yleensä avorullilla. Niidenkin vastus riittää sunnuntailenkkeilijälle, kun vaan valitsen tarpeeksi raskaan vaihteen ja käytän tarpeeksi korkeaa kadenssia. Bonuksena avorullat pakottavat käyttämään hyvää pyöritystekniikkaa.

Suunnitelmana 5x 5min (90% HRmax), 3x 1min (95% HRmax).

Elite Qubo on tukeva harjoitusvastus.
En siis ole oivaltanut miksi käyttäisin traineria. Omassa Elite Qubo Turbo Fluidissa vastusteho tietääkseni kasvaa kun poljen kovempaa, mutta todella kovaan harjoitteluun saattaisi spinning-pyörä olla paras.

Silti piti tietysti päteä ja antaa ohjeita:

Kun hankit alle neljänsadan hintaista harjoitusvastusta, kiinnitä huomio ainakin trainerin tukevuuteen ja pyörän kiinnitysmekanismiin. Kokeile kaupassa tai osta palautusoikeudella.

Sanokaapa nyt fiksummat: Miksi harjoitusvastus? Entä onko markkinoilla älykästä traineria, jolla myös Mac/iPad-käyttäjä pääsisi ilman isompia säätöjä virtuaaliselle kimppalenkille?

5 kommenttia:

Jukka T kirjoitti...

Varmasti muilla on paljonkin syitä miksi traineri, mutta itsellä traineri ensisijaisesti siksi, että sillä voi ajaa tumpelokin. Ei pelkoa kaatumisesta. Toiseksi, koska sillä on niin laaja vastusskaala. Ihan kevyestä pyörittelystä suorastaan stoppaavaan vastukseen, kun säätää vastuksen täysille ja isointa vaihdetta silmään. Eli voi vetää kaikkea treeniä kevyestä palauttelusta maksimivoimatreeniin. Lopuksi vaihtelun mahdollisuus. Vaihtelemalla vastusta ja vaihdetta voi helposti pitkillä lenkeillä simuloida tiellä ajettavan lenkin vaihteluita, ala ja ylämäkineen.

Jukka Tiitinen

Timo kirjoitti...

Ainakin Zwift toimii Macilläkin ja lisäsi kyllä merkittävästi omaa vastusajointoa.

Esko Lius kirjoitti...

On totta, että tehotreeni jää vaisuksi ilman vastuksen säätöä. Tää on kuitenkin toistaiseksi riittänyt mulle.

Zwift... mitähän kaikkea se todellisuudessa vaatii, että pääsee virtuaalibaanalle mukaan?

Timo kirjoitti...

Ant+:lla tai Bluetoothilla tehodataa lähettävä traineri tai wattimittari, Ant+-tikku koneeseen jos teho tulee sitä kautta (hyvä valinta on Suunto movesstick mini) ja sitten vaan Zwift tulille. Bonusta jos traineri on smart eli sitä voi ohjata etänä, mutta hyvin toimii ilmankin.

Esko Lius kirjoitti...

Ei näköjään ole oma traineri Zwift-tuettujen joukossa eli vaatisi siis uuden trainerin, jonkinlaisen ANT+ härpäkkeen sekä Zwift-tilin.

Täytyy jossain kokeilla ensin ennen kuin alkaa investoida. Pitää pystyä tekemään jonkinlainen arvio tulisiko sitten ajettua sisällä enemmän kuin nykyiset 3h/talvikuukausi.