sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Pieni mutta pippurinen Klaukkalan ympäriajo

"Pääjoukko" nautti auringosta Ojakkalantiellä. Kuva: Jari Birling.
Nurmijärvi on oivallista seutua pyöräkisoja ja kuntoajoja ajatellen. Mäkeä ja mutkaa riittää, ja toisaalta liikennettä on vain vähän.

Klaukkalan ympäriajo on uusi tapahtuma, joka tarjosi tänään kisaa tai kuntoilua (valinnan mukaan) 88 kilometrin verran. Ehkä hiukan yli puolet 40–50 osallistujasta lähti tavoittelemaan hyvää sijoitusta kilpailussa, ja noin puolet polkemaan tasaisempaa tahtia keskinopeusryhmiin.

Taivas sulki neljä päivää auki olleet hanansa onneksi hiukan ennen lähtöä. Tuuli kuitenkin puhalsi edelleen, ja se teki kisasta mäkisellä reitillä raskaan.

Ajonuotit olivat vapaan vauhdin porukassa IBD Cyclingin käsialaa. Heti startista ammuttiin liikkeelle varsin kovaa. Oma pumppuni hakkasi heti ensimmäiset kymmenen kilometriä keskimäärin 87 % maksimisykkeistä, ja vasta Jokipellontiellä pääsin puhaltamaan vähän rauhallisemmin.

IBD:n Niki Birling pääsi yllättävän helposti hatkaan. Sen jälkeen heidän tiiminsä tietysti pyrki vain kontrolloimaan mahdollisia irtiottoja.

Pääjoukko pysyi varsin yhtenäisenä ensimmäiset 40 kilometriä. Sen jälkeen matkan rasitukset ja tuuli pirstoivat porukan hiukan yllättäen Nummenpääntiellä ja Lopentiellä, jotka kuitenkin olivat reitin tasaisimpia osuuksia.

Huomasin olevani mukana kahdeksan ajajan muodostamassa pääjoukon rippeissä. Ajaminen alkoi käydä työlääksi, ja päätin vain koittaa roikkua ryhmässä maaliin saakka.

Ojakkalantien mäet menivät jojona jonon hännillä, ja lopulta Klaukkalan Metsäkylässä tutut selät alkoivat loitota.

Raastavaa! Vaikkakin hitaasti niin kuitenkin vääjäämättömästi ero alkaa kasvaa. Jäljellä ei ollut kuin 18 kilometriä, mutta kun suurin osa siitä tuli poljettua yksin, jäin lopulta pääjoukosta kolmisen minuuttia.

Ihmeen raskaalta meno tuntui siihen nähden, että keskinopeus oli vaatimattomasti karvan alle 35 km/h. Mutta kivaa oli joka tapauksessa! Klaukkalan ympäriajo oli minulle juuri sopivan iso urakka. Sykemittari kertoo lahjomattomasti, että enempään ei nyt olisi ollut rahkeita.

Niki ajoi soolona voittoon, ja IBD Cycling vei muutkin mitalisijat. Naisten ykkönen oli pääjoukossa maaliin ajanut Elina Koskela.

Klaukkalan ympäriajon järjestäjän debyytti onnistui hyvin. Vaikka matka on lyhyehkö, reitin vaativuus kompensoi. Liikenteenohjaajat hoitivat hommansa hyvin, ja osoittivat kisaajille oikean menosuunnan.

Joitain pieniä alkukankeuksia järjestelyissä oli, mutta uskoisin tapahtuman olevan ensi vuonna ihan kokeneempienkin kuntoajojen veroinen. Kannattaa muistaa tämä ajo ensi vuoden kalenteria suunnitellessa.

Jari Birlingin kuvia Klaukkalan ympäriajosta

Ei kommentteja: