keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

"Eihän sillä kierroksella ole kuin yksi mäki"

Yleisen sarjan kärkiviisikko.
Bianchi-cupissa ajettiin tietääkseni ensimmäistä kertaa korttelikisaa eilen Landbossa Helsingin ja Sipoon rajalla. Itse en sellaisessa ole koskaan ollut mukana, ja tässä oli hyvä tilaisuus kokeilla lajia.
Samuli Visurin ajo painui mieleen.

Kriterium eli kortteliajo on nopeatempoinen kilpailu lyhyellä reitillä, jossa on usein vauhdikkaita ja kovia kiihdytyksiä vaativia mutkia. Tyypillisesti joka kolmas kierros on kirikierros, josta saa pisteitä tai aikahyvitystä. Tämä pitää temmon korkeana koko kisan ajan.

Puolentoista kilometrin lenkki omakotialueen keskellä. Näytti niin helpolta, kun kiersin sen autolla ennen kisaa. Parkkeerasin ja otin kameralaukkuni olalle. En nimittäin ollut ajamassa, vaan kuvaamassa.

Jänistin siis, viime hetkellä. Syitä tietysti löytyy. Jalat ja pakarat ovat edelleen jumissa, enkä oikein olisi kategoria 3:n lähtöön ehtinytkään.

Oletin, että suurin osa matkasta ajettaisiin tiukkana nippuna tai ainakin tiiviinä jonona. Ehkä jopa massakiri maalimäkeen.

Toisin kävi. Jo muutaman kierroksen jälkeen kategoria 3:n, harrastesarjan ja naisten yhteislähtö oli hajaantunut pitkäksi, harvaksi helminauhaksi. Kisaajien kertoman mukaan kirikierrosten ylämäkispurtit kohti maaliviivaa hapottivat nopeasti, ja monelle tulikin noutaja vastaan ulosliputuksen myötä, kun olivat jääneet kärjelle kierroksen.

Nopean laskun jälkeinen jyrkkä oikea uudelle asfaltille koitui Tuomas Turusen epäonneksi. Tavanomainen kaatuminen sattui niin huonossa kulmassa, että reisiluuta pitää ehjätä sairaalassa.

Elina Koskelan ajo näytti helpolta.
Joel Jokinen (LaPy) vei kategoria 3:n ja Elina Koskela naisten voiton.

Yleisen sarjan startti oli hiukan tasaisempaa menoa. 25 kierroksen kisassa viiden kärki erottautui jo varhain. Kun sitten Samuli Visurilta lähti ylämäessä ketjut ja hänen piti jäädä niitä korjailemaan, näytti kisa ratkeavan neljän ajajan välillä. Samuli ajoi kuitenkin kärjen kiinni, lähti siitä hatkaan ja voitti lopulta yli puolen minuutin erolla. Harvinaisen vahvaa menoa!Kiva oli mennä kisaa katsomaan. Aurinko paistoi lämpimästi, ja yleisöäkin oli kertynyt kannustamaan maalimäkeen. Kortteliajoa onkin helppo seurata, kun ajajat näkee muutaman minuutin välein, ja kisatilanteesta pysyy ajan tasalla.

Toivottavasti Landbon korttelista tulee samankaltainen perinne kuin Porvoon Kråkön kierroksesta, joka ajettiin viikko sitten.

Kuvagalleria löytyy täältä.
LISÄYS: Google Photos tekee kuvista näköjään myös "elokuvia".

Katsoja näyttää miten keulitaan.Ei kommentteja: