sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Uusi fillari – kuin koiranpentua hankkisi


Arkifillarini varastettiin kesäkuun alussa. Siitä asti olen speksannut mitä tilalle.

Tarvitsisin polkupyörän, jonka uskaltaa jättää juna-aseman pyörätelineeseen työpäivän ajaksi tai kerrostalon eteen käydessäni kaverin luona. Siihen tarkoitukseen olisi tietysti pätevä mikä tahansa parinkympin ritsa. Toisaalta sellaista ei tulisi otettua kuin kaikkein lyhyimmille siirtymille eikä sillä olisi mitään muuta käyttöä.

26-tuumainen täysjäykkä Marin Bobcat Trail – joka siis lähti eräänä aurinkoisena iltapäivänä Malmin asemalta varkaan matkaan kiinteästä lukituksesta huolimatta – oli oikeastaan aika optimi. Tarvittaessa sillä saattoi polkea vähän pidempääkin matkaa tai poiketa metsäpolkujen puolelle.

Täysjoustoa en tarvitse ja etujousto minulla jo on. Täysjäykkä maasturi tai hybridi lienee paras – ja myös huomaamattomin.

Maantiefillareista on jäänyt aika paljon osia yli: 3T Funda Pro -haarukka, kiekkoja, satuloita, stemmejä, Ultegran keskiöitä, vaihtajat ja jarrut, takapakka... ei tarvittaisi juuri muuta kuin runko ja suora tanko.

Ehkä sellaisen fillarin uskaltaisi jättää julkisille paikoille, kun osille ei enää tule laskettua hankintahintaa. Mekaanikon taitoni rajoittuvat jarrupalojen vaihtoon, joten hintaan pitäisi laskea tietysti kasaustyö sopivalla pajalla.


Harrastajan polkupyörä on enemmän kuin osien summa tai käyttötarkoitukseen sopiva kone. Sillä täytyy olla sielu. Vaikka se sitten erottuisikin muista aseman pyörätelineessä.

Ymmärrän hyvin miksi porukka on hankkinut fiksejä tai sinkuloita city-pyöriksi. Sellainen voisi itsellekin sopia näihin alle kymmenen kilometrin siivuihin. Mutta nyt alkaa mennä vaikeaksi. Ihan kuin ei osaisi päättää edes koirarotua, kun on hankkimassa koiranpennun!

Mistä sen fillarin sitten itselle taikoisi? Vähissä on olleet sopivat kandidaatit esimerkiksi Fillaritorilla. Mitä itse tekisit tässä tilanteessa?

3 kommenttia:

Jyrki L. kirjoitti...

Marin Pinewood, jäykkä maastopyörä. Pikalinkkujen tilalle pultit tai Bilteman sarja joka aukeaa vain mukana tulevalla 5-koloaavaimella. 2 lukkoa. Maasturilla on mukava ajaa myös talvilenkkejä.

Tai Bike-Discountista Radon-merkkinen perusmaasturi, halvimmillaan noin 500€.

terv. Jyrki L.

Esko Lius kirjoitti...

Mietin, jos hankkisi jonkin halvan hybridin kuten Kona Dew tai Felt QX65, ja vaihtaisi sitten osia sen mukaan kuin kaapissa sattuu olemaan (esim. Ultegra jarrut, keskiö). Mutta mistä tiedän mitkä osat käyvät? Ilmeisesti pitää kysellä myyjältä fillarikohtaisesti?

Esko Lius kirjoitti...

Älysin, että on sellainenkin kategoria kuin fitness-pyörät. Whatever it may mean, mutta sieltä bongasin esim. Felt Verza Speed 40:n joka voisi olla passeli jos vain löytyy sopiva tarjous.