tiistai 17. tammikuuta 2017

Paras juomapullo talvipyöräilyyn

Mikä on paras pullo 1–3 tunnin mittaisille cc/cx-pakkaslenkeille? En halua pysähdellä, vaan pitäisi pystyä juomaan vauhdissa myös maantiepyörästä tutuissa ajoasennoissa.

Kahta talvipulloa olen käyttänyt enkä ole ollut kumpaankaan täysin tyytyväinen. On siis syytä pysähtyä ja tutkia aihetta tarkemmin.

Testasin kuutta juomapulloa. Eri kriteerejä painottamalla sama pullo voi olla listan voittaja tai häntäpäässä.

Pullot samassa järjestyksessä kuin alla olevassa taulukossa.

Lämmön säilyttäminen

Kylmä tosiasia on, että sisä- ja ulkokuoren välinen tyhjiörakenne on ylivoimainen eriste. Tätä periaatetta hyödyntävät lasiset ja teräksiset termospullot. Niinpä testatut teräspullot painivat täysin eri sarjassa kuin muoviset.Ulkoilma -3° C t=0 1h 2h 3h rakenne korkki paino hinta
Asaklitt 0,5 l 11,1 11,1 10,7 10,3 2-k. teräs muki 324 g 13 €
B'Twin 0,5 l 11,1 6,9 4,0 1,8 2-k. muovi pika 157 g 6 €
Elite Iceberg 0,65 l 11,1 6,7 3,4 1,1 2-k. muovi pika 154 g 20 €
Elite kesäpullo 0,55 l 11,1 3,9 0,5 -0,2 1-k. muovi pika 93 g 7 €
Thermos vanha 0,5 l 11,1 10,7 10,2 9,7 2-k. teräs läppä 327 g -
Thermos uusi 0,53 l 11,1 10,7 9,9 9,3 2-k. teräs läppä 359 g 29 €
Camelbak Podium Chill* 0,62 l 11,3 6,8 3,5 1,6 2-k. muovi pika 111 g 18 €

Käytettävyys

Elite Iceberg ja B'Twin testilenkillä.

Asaklitt ja vanha Thermos ovat muutaman millimetrin liian kapeita tavalliseen juomapullotelineeseen. Ne eivät siis pysy paikallaan ilman erityisratkaisuja. Muut selviävät tästä testin osasta moitteitta... paitsi B'Twin, jonka pinta naarmuuntui rumaksi jo lyhyellä testilenkillä. Se ei tule näyttämään hyvältä muutaman ajokerran jälkeen.

B'Twin ei muutenkaan herättänyt sympatiaa. Sitä on vaikea puristaa varsinkaan vähänkään paksummat hanskat kädessä, ja vesi valuu ärsyttävän hitaasti.

Rauhallisessa ajelussa selkä on enimmäkseen pystyssä. Silloin huikkapulloksi soveltuvat kaikki muut paitsi Asaklitt, jossa on kierrekiinnitteinen muki.

Krossarissa ajoasento on matala, ja yleensä minulla on päässä kypärän alla lippalakki. Tämä asettaa omat vaatimuksensa. Vanhassa Thermoksessa ja B'Twinissä saranoitu korkki aukeaa ylös ja osuu juomista yrittäessä lippaan. Uudessa Thermoksessa korkki aukeaa paremmin ja juoma virtaa helpommin.

Korkkiratkaisuista parasta maantieajoon tarjoaa Elite Iceberg. Pikakorkin suojakorkki on kapeampi kuin muissa, ja se myös taipuu näppärästi sivulle.


Ulkoilma -2° Ct=03h
B'Twin12,02,2
Elite Iceberg12,00,0

Kaksi voittajaa


Elite Iceberg (testipullo: Velo&Oxygen) sopii parhaiten krossarilenkeille pikkupakkasilla. Juominen sujuu helposti myös vauhdissa eikä suukappale jäädy. Kun ote ja puristus tuntuvat samalta kuin tavallisellakin pullolla, huikka tulee kulautettua ilman miettimistä ja säätöä. Iceberg painaa 200 grammaa vähemmän kuin uusi Thermos, mikä saattaa olla maantiekuskin näkökulmasta merkittävää.

Maasturilenkille valitsen joko Elite Icebergin tai Motonetistä ostamani uuden Thermoksen. Juoma pysyy siinä lämpöisenä pitkään. Vauhdissa juominenkin sujuu Thermoksesta, varsinkin vähän pystymmässä asennossa.

Kovemmilla pakkasilla eli -7° C:n kireämmällä puolella tai ekstrapitkillä lenkeillä muovipullot kannattaa unohtaa. Uusi Thermos on näihin oloihin ehdottomasti paras valinta.

Pyöräilyyn Asaklitt (testipullo: Clas Ohlson) ei sovellu, mutta eräretkeilyn näkökulmasta se olisi voinut olla testivoittaja: hyvä otepinta, pitää lämmöt paremmin kuin mikään muu, ja juomamuki mukana.


Tämähän oli sitten vain yhden fillaristin oma näkemys muutamista pullovaihtoehdoista. Mikä on oma suosikkisi? Jätä kommenttia!


* Lisäys 21.1.2017: Camelbak Podium Chill
Camelbakin pulloa on kehuttu Fillarifoorumin Talvipyöräily-ketjussa. Minä en testannut sitä, mutta nimimerkki Mohkku teki vastaavan testin -3°:ssa. Olen lisännyt tulokset yllä olevaan yhteistaulukkoon. Minulla pullot olivat auki puoli minuuttia mittauksen aikana eli ilman korkkia. Mohkkulla korkki oli koko ajan kiinni, vain anturin johto kannen välissä.


* Lisäys 1.1.2018: Camelbak Chute, Mohkku kirjoittaa Fillarifoorumilla:

"Sain Camelbakin terästermospullon eli Chuten 0,6 litraisena ja siis pyörän pullotelineeseen sopivana. Testatahan se piti, mutta vielä ei kelit sallineet täysin vertailukelpoisia tuloksia. Jotain voi kuitenkin päätellä, kun menetelmä oli sama kuin yo. testissä.

0 h: Vesi +11,2, ilma -5,0
1 h: Vesi + 10,0, ilma -5,3
4 h: Vesi 7,5, ilma -4,4
5 h: Vesi 6,7, ilma -3,6
12 h: Vesi 4,3, ilma +0,6

Korkin rakenteen takia ajon aikana juominen ei ainakaan minulta onnistu, vaan pitää pysähtyä. Toisaalta korkki estää hiekan joutumisen suuhun ja sitä ominaisuutta minä arvostan. 10 sekunnin stop and go-juomatauko ei minun lenkkejäni pilaa. Pullo muuten vaikuttaa esim. hiihtolenkeillekin sopivalta. Ulkomitat on suunnilleen samat kuin perinteisissä 0,5 litran terästermoksissa. Eristävyys on luultavasti hiukan noita huonompi, mutta täysin riittävä päiväretkille. Yksinkertainen kierrekorkki vaikuttaa luotettavammalta kuin moniosaiset ns. pikakorkit."

Ei kommentteja: