maanantai 12. kesäkuuta 2017

Polkupyörä täyttää 200 vuotta tänään


Paroni Karl von Drais esitteli tasan 200 vuotta sitten eli kesäkuun 12. päivä 1817 polkupyörän prototyypin. Uutuus oli hevoseton kaksipyöräinen, jonka voimanlähteenä toimi ihminen itse.

Drais hyppäsi laufmaschinen selkään ja potkutteli Mannheimissa postireitillä viidentoista kilometrin matkan neljäsosassa siitä ajasta mitä reittiin menisi kävellen.

Draisin ajattelu noudatteli hyvin samanlaisia uria kuin nykyisten teknologiainnovaatioiden markkinoinnissa. Hän julkisti rinnakkaismalleja, jopa tandemin sekä markkinoi lisävarusteita kuten sateenvarjoa ja lamppua.

Lokakuussa 1817 hän julkaisi esitteen, jonka kuvassa pyöräilijä näyttää erehdyttävästi nykyajan MAMILilta, sen verran tiukat ja kirkkaat "lycrat" on yllä.Seuraavana vuonna Drais käännätti esitteen ranskaksi. Siinä laitteen nimi on tutusti vélocipède. Huhtikuussa 1818 hän järjesti pyöräilydemon Pariisin Luxembourg-puistossa.

Näin juhlapäivänä on kaikenlaista happeningiä aiheen tiimoilta. Melbournessa innostuttiin järjestämään replica-pyöräilytapahtuma. Kuvalähde: ABC News.Ei kommentteja: