lauantai 4. marraskuuta 2017

Zwift – pyöräilijän Narnia

Välillä tuli seurattua aihetta hiukan nenän vartta pitkin, välillä kuuntelin innostuneen kateellisena. Onko se edes pyöräilyä ollenkaan? Moni kirjoitti teknisistä säätämisistä ja bugeista. Päätin odotella, että tekniikka kypsyy.

Eilen avasin oven "Narniaan" eli virtuaalipyöräilyn maailmaan: yhdistin trainerin tietokoneeseen ja loin käyttäjätunnuksen Zwiftiin.

Tällä hetkellä minulla on perinteinen mekaaninen harjoitusvastus, jossa rulla pyörii takakumia vasten. Sillä olen kuntoillut ennenkin: katsellut CTS:n sisäpyöräilyvideoita vaihtaen välityksiä ja kadenssia saadakseni harjoitukseen vastetta.

Nyt Garmin-nopeusanturin data menee mittarin lisäksi kannettavalle tietokoneelle. Sitä varten piti ostaa Garmin ANT+ "dongle" eli USB-väylään liitettävä vastaanotin. iPadiin ei kuulemma olisi tarvinnut edes tätä lisäkikkaretta.

Pari kertaa piti käynnistellä Zwift-softaa uudelleen, kunnes se vihdoin tunnisti nopeussensorin. Inhoan näitä "inshallah"-tyyppisiä teknologiahämäryyksiä, jolloin pitää tyytyä räpläämään ja toivomaan parasta.

Sainpa sen kuitenkin toimimaan – nyt jopa kadenssi ja syke välittyvät. Tosin laittaessani itseni tauolle softa kaatui ja hävitti treenin alkuosan eli 45 minuuttia. Todisteeksi jäi vain tämä loppuosa.

Nyt sitten ajan kimpassa satojen muiden kanssa virtuaalibaanaa. Onhan tämä kivaa treenata yhdessä toisten kanssa. Vielä kun ymmärtäisi etiketin ja niksit. Kun osaisi edes peesata törmäämättä.

Perusta varsinaiselle tavoitteelle eli harjoitussimulaatioille on rakennettu. Saksasta on minulle tulossa viime viikolla tilaamani Elite Qubo digital B+ smart trainer. Älykkyys tarkoittaa sitä, että harjoitusvastus osaa säätää vastusta itse: kevyemmäksi alamäissä ja peesatessa sekä kiristää sitä ylämäessä tai kun harjoitusohjelmassa tulee käsky nostaa watteja.

Sillä aikaa kun fillaroin Narniassa, oikeassa maailmassa oli pilvinen tihku vaihtunut lämpimäksi auringonpaisteeksi. Onhan tämä nyt luksusta, kun voi valita missä lihaksiaan piiskaa.

Ei kommentteja: