tiistai 27. maaliskuuta 2018

Näkemäesteitä hallituksen kevyen liikenteen väylällä

Edellä bloggamaani sähköfillarituki on viety takaisin piirustuspöydälle. Saa nähdä millaisena se tulee eduskunnan päätettäväksi ja milloin.

Onkohan tuossa Sipilän hallitus tulossa sinua vastaan?
Juuri kun olimme vielä fiiliksissä hallituksen reilusta kädenojennuksesta sähköpyörähankinnoille, media jakoi jo uutta ilosanomaa valtioneuvoston periaatepäätöksestä. Sen asiana on, että "kävelyn ja pyöräilyn vuoden 2030 tavoitteeksi asetetaan 30 % matkamäärien kasvu." Mahtavuutta, vai mitä! Tosin tuo prosenttiluku oli tipahtanut tekstiin kuin deus ex machina, ilman sen kummempia tarkennuksia.

Tästä myös tehtiin esityksen mukainen päätös: "Valtioneuvosto tekee periaatepäätöksen kävelyn ja pyöräilyn edistämisestä."

Kohdassa Vaikutukset todetaan: "Periaatepäätöksellä ei ole suoranaista vaikutusta valtion talousarvioon. Periaatepäätöksen toimia ryhdytään toteuttamaan valtion budjettiraamien ja olemassa olevien määrärahojen puitteissa, mikä voi tarkoittaa toimenpiteiden priorisointia ja resurssien uudelleen suuntaamista."

Valtioneuvoston periaatepäätökset ovat vain istuvan hallituksen poliittisia linjauksia, eivätkä ne sido tulevia hallituksia. Kun seuraavat eduskuntavaalit ovat yllättäen jo 2019, on periaatepäätöksen luonne tässä tapauksessa harmillisen lähellä juuri sitä politiikan irvikuvaa, jota kutsutaan ääntenkalasteluksi.

Ei kommentteja: