maanantai 31. joulukuuta 2018

No onkos tullut kesä! Talvitreenin määrä ja laatu harjoitusvastuksella


Tämän joulukuun aikana olen treenannut innokkaasti kevättä varten, kuin pieni orava tammen juurella.

Eipä ole ikinä ennen kertynyt 1700 kilometriä kuukaudessa kuin sydänkesän loma-aikoina. Silloinkaan tekemisen laatu (tai intensiteetti) ei ole ollut tätä tasoa.
Strava Fitness Score
Ensin puolitoista viikkoa Kanarialla, jossa ajoin voimaa kehittäviä nousuja enemmän kuin millään aiemmalla reissulla. Jo ennen matkaa tein valmistavaa treeniä, niin että jaksaisin polkea vuoria katkeamatta. Iloinen yllätys reissun loppupäivinä olikin miten jaksoin vielä siinäkin vaiheessa, kun ennen olisi pitänyt antaa periksi.

Kun kestävyys ja voimatasot olivat sitten etelän leirin myötä nousseet, saatoin jatkaa kasvaneen kunnon hyödyntämistä ja edelleen kehittämistä kotona trainerin parissa.

Zwift on ollut minulle suuri innoitus sisäpyöräilyssä. Pari tuntia menee virtuaalimaailmassa kevyesti, eikä 3-4 tuntiakaan ole harvinaista.

Olen ajanut melkeinpä pelkästään Free Ride -moodissa. En tee valmisharjoitteita (workouts), ja kisoihinkin osallistun vain harvoin. Eilinen L'Etape du Tour Sportive oli poikkeus, jollaisia tulee varmasti nyt enemmänkin, kun Tour de Zwift starttaa pian.

Eipä siis ihmekään, että Zwift kertoo FTP:n eli tunnin keskitehojen nousseen 252 watista 294 wattiin.  Parinkymmenen prosentin lisäys on melkoinen.

Viimeisen viikon aikana olen ajanut kolme kolmen tunnin settiä Zwiftissä keskimäärin 80% FTP teholla.
Cycling Analytics: Power History (vain ne kuukaudet, jolloin olen ajanut tehoa mittaavalla trainerilla)
Nyt siis on tempoajoteho kohdillaan. Harjoittelua polarisoimalla – toisaalta lyhyitä ja kovia intervalleja, toisaalta rauhallista pitkää ajoa – saan ensi kevääksi paremmat jalat kuin minulla on ollut vuosiin.

Hankin muutama viikko sitten suoravetotrainerin. Elite Direto on tarkempi voiman mittaamisessa kuin aiemmin käyttämäni Elite Qubo Digital B+. Ero näkyy selkeimmin lyhyiden, alle 15 sekunnin spurttien mittaamisessa. FTP-tasolla molemmat näyttävät melko samoja lukemia.

Minulle tärkein ostoperuste oli, että Direto simuloi vastuksella mäkiä 14 %:iin saakka. Qubo ylsi vain noin 6 %:n mäkiin. Toisin sanoen Diretolla pystyy tekemään matalien kadenssien voimaharjoittelua huomattavasti paremmin.

Ei kommentteja: