perjantai 6. syyskuuta 2019

Sisäpyöräily trendaa - ulkona treenaamisesta villien uskalikkojen harrastus


Avatar ajaa pyörällä Watopiassa. Ollaan heikon signaalin ja trendin rajamailla.

Arkipyöräilijä hymähtää niille, jotka parkkeeraavat fillarinsa olohuoneeseen ja kiinnittävät sen traineriin pyörittääkseen kampia ja tuijottaakseen telkkaria. Vähiin jää luonnon kokeminen ja raitis ilma!

Aktiiviharrastaja ja teknofriikki pitävät ihan normaalina ajaa kisaa seinän kokoinen virtuaalimaisema edessä satojen muiden samanlaisten sisätreenaajien kanssa. Kerrassaan tehokas treeni ja hyvät watit per kilo!

Uudelleen rakennettu sisäpyöräilyn areenani.
Heikko signaali on muutoksen ensioire – vaihe, jossa yleinen arvoilmasto pitää uutta ilmiötä typerän kummallisena tai suorastaan vastenmielisenä. Trendi on muutoksen näkyvä vaihe, jolloin kaupat tekevät hyllytilaa siihen liittyville tuotteille ja ilmiö saa tilaa mediassa enemmänkin tilaa kuin sen yhden "Mikäs juttu toi on"-haastattelun.

Isoin toimija markkinoilla on Peloton, jonka konseptiin kuuluvat spinningpyörät ja virtuaaliset spinningtunnit. Itselleni läheisin ja varsinaisten lajiharrastajien piirissä suosituin on Zwift, josta on tullut kirjoiteltua aika monta postausta.

Giro d'Italian aika-ajon replica virtuaalisessa Bolognassa.
Aika moni kunnon ylläpidon muoto on etääntynyt alkuperäisestä "villistä" luonnontilastaan. Raskaan fyysisen työn tai halkojenhakkuun sijaan moni hoitaa lihaskuntoaan punttisalilla. Järvellä soutaminen on vaihtunut soutulaitteeksi. Juoksumatot tulivat jäädäkseen jo 1990-luvulla. 

Metsästys on vielä tavanomaista Suomessa, mutta monessa muussa maassa se on jo vaihtunut ampumaratojen ja urheiluseurojen ohjaamaksi ampumaharrastuksesi. Murtsikkaa hiihtoputkessa, skeittausta parkissa, kiipeilyä sisäseinällä, luistelua tekojäällä. 

Teknologian kehitys muuttaa asenteita ja kulttuuria. Teknologian kehitys tekee mahdolliseksi tarjota perinteinen liikunnan kokemus kaupallisen tuotteen kautta.

Enää ei kuljeta tien laitaa jousipyssy olalla eikä ajeta hevosrattailla kuin valjakkoajokilpailuissa. Onkohan maantiepyöräilijä tien laidassa parinkymmenen vuoden kuluttua samanlainen reliikki, ehkä peräti villi lainrikkoja?

Ulkopyöräily voi olla katoavaa kansanperinnettä.

Ei kommentteja: